Waterbouw vacatures: dit moet je weten als je gaat solliciteren

Wil jij aan de slag in de waterbouw maar weet je niet waar je moet beginnen? Vacatures in de waterbouw zijn er in principe volop alleen is het wel belangrijk om je te realiseren dat je dit vak niet zomaar in kunt rollen. Het is niet zoals andere vakgebieden waar je onderaan kunt beginnen en je omhoog kunt werken. Althans, niet voor alle functies. Waterbouw is veel kennis voor nodig.

De studie die je volgt
Er zijn een aantal manieren om binnen te komen in de wondere wereld van civiele techniek en dus waterbouw. Kennis is altijd belangrijk maar hoe je die kennis opdoet dat is aan jou. Je kunt bijvoorbeeld een mbo opleiding volgen als je graag met je voeten in de modder staat en op een werkplaats aan de slag wil. Veel mensen kiezen er dan voor om te werken en studeren tegelijk. Dat noemen we BBL. Bij een BBL ben je een aantal dagen werkzaam in het vakgebied van je keuze en de rest van de tijd ben je aan het studeren om nog beter in dit vak te worden. In de techniek zijn er veel van dit soort trajecten opgezet.
HBO civiele techniek
Een andere manier om in de waterbouw aan de slag te gaan is door eerst een HBO opleiding te volgen. Met zo’n opleiding kom je vaak al een heel eind. Je kunt dan civiele techniek studeren en je specialiseren op de waterbouw. Er zijn trouwens ook andere specialisaties om uit te kiezen. Vaak is het wel nodig om er ook nog een master achteraan te doen om je te specialiseren. Alles bij elkaar ben je dan tenminste vijf jaar bezig en soms langer.

De universiteit
Ook op de universiteit kun je een technische studie volgen. We hebben niet voor niets veel technische universiteiten in ons land. Deze richten zich vaak uitsluitend op studies waarmee je aan de slag kunt in de techniek.